Cabré Junqueras és partícip de l’homenatge pòstum que Manel Cusachs li fa a Salvador Espriu a Mataró

Cabré Junqueras és partícip de l’homenatge pòstum que Manel Cusachs li fa a Salvador Espriu a Mataró

Mar, vent i art. Ja és una realitat l’estàtua en honor al cèlebre escriptor català, aixecada en el tram final de la riera de Sant Simó, vora el Camí Ral – Havana. La nova obra, ideada per l’escultor mataroní, representa els versos redactats pel poeta arenyenc a ‘El Caminant i el Mur’.

 

Les arts i les lletres es van abraçar a Mataró, on el passat divendres 24 de febrer se’ls hi va rendir un sentit homenatge a Manel Cusachs i a Salvador Espriu, dues cèlebres figures de la cultura catalana. Explicat d’una altra manera, el passat 24-F va quedar patentat el tribut pòstum de Cusachs a Espriu en forma d’una estàtua que ja és una realitat a la capital del Maresme. Complicitat entre la literatura i les arts plàstiques a Mataró: el cap i les mans de Cusachs ‘dibuixen’ la bella simplicitat lletrada de l’Espriu.

S’esculpeix un nou referent escultòric a Mataró. La nova escultura, que se situa en el tram final de la riera de Sant Simó, s’aixeca sobre blocs de granit, ferro de color siena i bronze. Mesura 5,75 metres i pesa 9.200 kilograms, aproximadament. El pressupost d’aquesta obra se situa en 98.000 euros.

Batejada com ‘El Caminant i el Mur’, l’obra escultòrica ideada pel malaurat escultor mataroní, Manel Cusachs, representa els versos empunyats per l’Espriu, trobats en el llibre ‘El Caminant i el Mur’. Tanmateix, Cusachs caracteritza al mateix Espriu en aquesta estàtua.

La figura simbolitza la terra, el pas del temps i el mar: tres essències espriuanes. La descripció escultòrica s’entén a partir del recorregut vital de l’ésser humà, exemplificat en ‘El Caminant’, i la mort, aixecada sobre el sòlid Mur, o portal, de color siena. En el bloc de granit, on descansa el bronze de l’escultura, queda gravat el següent vers, “quan la llum pujada des del fons del mar a llevant comença just a tremolar. He mirat aquesta terra, he mirat aquesta terra”, de la poesia XXIV de ‘Llibre de Sinera’, obra de Salvador Espriu.

Dansen plegats Mataró i Arenys, o Sinera, segons el puny i lletra de l’Espriu. A pet d’ones, besades pel Mediterrani, dues ciutats veïnes i costaneres s’agermanen a favor de dos personatges il·lustrats, tocats per la vareta de l’art. Evidentment, l’escultura, esquitxada per l’aigua salada, respira vent de llevant: “Una fresca olor d’aire de mar, del seu, que és també el meu, perquè Iluro i Sinera són bressolades per les mateixes ones”, va expressar en el seu dia Espriu sobre la col·lecció escultòrica que Cusasch li estava fent a tall d’homenatge. I és que la recent estructura, dissenyada pel mataroní, culmina les representacions [trenta-tres] a favor de les obres de l’arenyenc.

Col·laboració i presència de Cabré Junqueras

Va ser una realitat la presència de Cabré Junqueras en l’acte en el qual es va oficialitzar la presentació de l’estàtua que Cusachs esculpí homenatjant a Espriu. Cabré Junqueras va comparèixer en aquesta cerimònia, on Josep Maria Cabré, president de Cabré Junqueras, llegí un solemne discurs.

Paral·lelament, en matèria social, econòmica i cultural, Cabré Junqueras ha posat el seu gra de sorra, significant-se a favor d’aquesta causa.

Vols que t'ajudem?